Thijs Droog en Woody Jansen de Lannoy hebben een journaal opgenomen over formele aspecten cryptovaluta

De reeks journalen die wij hebben opgenomen op gebied van formeel belastingrecht voor de Academie voor de Rechtspraktijk, wordt voor 2024 afgesloten door kantoorgenoten Thijs Droog en Woody Jansen de Lannoy.

Zij praten geïnteresseerden bij over het onderwerp:

Formele aspecten cryptovaluta: gevolgen implementatie DAC8

De cryptowereld is nog relatief nieuw, maar heeft sinds haar bestaan de wereld van betalingen en investeren voorgoed veranderd. Vanwege de snel veranderende aard, de groeiende populariteit onder gebruikers en de exponentiele groei van de cryptomarkt op zichzelf, zien (belasting)autoriteiten zich geconfronteerd met uitdagingen om de handel in cryptovaluta te reguleren en daar belastinginkomsten uit te verwerven.

De moeilijkheid daarbij is dat cryptotransacties moeilijk te traceren zijn en vaak niet direct aan een specifiek persoon of entiteit te koppelen zijn. De cryptomarkt kenmerkt zich op dit moment nog steeds door een zekere mate van anonimiteit. De handel vindt immers plaats zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen zoals banken. De Europese Commissie hoopt dat deze problematiek met de implementatie van DAC8 – die ziet op het verzamelen en uitwisselen van financiële gegevens – verleden tijd is. De richtlijn treedt in werking op 1 januari 2026, waarbij op 31 januari 2027 de eerste informatie moet worden aangeleverd door aanbieders van cryptovaluta of -diensten.

Agenda:

  • Achtergrond en werking DAC-richtlijn
  • Samenhang met MiCA-verordening  
  • Gevolgen DAC8 voor cryptobedrijven en gebruikers
  • Welke informatie moet worden aangeleverd?
  • Kritische kanttekeningen

Klik hier om deze terug te kijken of klik op de bijgevoegde video.

Dit bericht werd geplaatst in: Cryptocurrency Fiscale procedures

Stuur een reactie naar de auteur