Fiscaal strafrecht (FIOD)

Strafrecht in belastingzaken: grote gevolgen

Bij een vermoeden van belastingfraude kunt u strafrechtelijk worden vervolgd. De FIOD doet het opsporingsonderzoek. Mogelijk krijgt u een boete, een strafbeschikking of – in het ergste geval – een gevangenisstraf. Zelfs wanneer u slechts een strafbeschikking krijgt opgelegd, leidt dat tot een aantekening in uw justitiële documentatie (‘een strafblad’).

FIOD inval?

Doet de FIOD een inval? Geen tijd te verliezen! Maak snel gebruik van onze noodservice en bel nu voor deskundige eerste hulp: 020 790 00 48. Wij zijn dag en nacht bereikbaar!

Door een inval van de FIOD kunt u zich ‘overvallen’ voelen.  De verwarring is vaak groot. U heeft op dat moment een hoop plichten. Zo moet u bijvoorbeeld voldoen aan vorderingen van de opsporingsambtenaren. Maar belangrijker nog, tijdens de inval heeft u ook rechten. Een meer uitgebreide toelichting op bovenstaande punten en tips hoe te handelen bij een FIOD inval, leest u in onze blog: de FIOD valt binnen, wat nu? 13 tips.

Ik word verhoord. Wat nu?


Een FIOD-inval leidt in de meeste gevallen tot een verhoor. Soms wordt u als verdachte ter plekke aangehouden en dezelfde dag nog verhoord. In andere gevallen wordt u niet aangehouden en krijgt u – soms pas enkele maanden na de inval – een uitnodiging voor verhoor.

Het is van belang om goed voorbereid het verhoor in te gaan. Raadpleeg om die reden altijd een advocaat. In ons blog treft u praktische verhoortips aan.

Deskundige hulp met onze expertise in fiscaal strafrecht

Bij een FIOD-onderzoek is het van groot belang direct een fiscaal strafrechtadvocaat in te schakelen. Als u dat niet doet, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Met onze hulp vermindert u de risico’s en vergroot u de kans op een goede afloop. Lees onze 13 tips voor controle door de FIOD en hoe FIOD buiten de deur te houden.

Wat wij voor u kunnen doen

Een advocaat van Jaeger staat u al bij vanaf de eerste fase van de vervolging:
  • Tijdens het onderzoek
  • Bij het afleggen van verklaringen (Lees ook onze verhoortips verdachten)
  • Bij voorlopige hechtenis en andere dwangmaatregelen

Wij nuanceren de bevindingen uit het opsporingsonderzoek (die vaak de neiging hebben eenzijdig te zijn), brengen in samenspraak met u indien mogelijk ‘tegenbewijs’ aan en onderhandelen over de wijze van afdoening. Daarnaast voert uw strafrechtelijk georiënteerde advocaat regelmatig overleg met een belastingkundige advocaat (fiscalist) binnen kantoor over vaak parallel lopende fiscale procedures.

Als het tot een zitting komt, dan staan wij aan uw zijde. Zo nodig procederen wij door tot in hoogste instantie.

Problemen met de fiscus of FIOD?

Wij komen op voor uw recht Maak uw afspraak