Nieuw-Europees-btw-plan-schrikt-fraudeurs-niet-af

Grensoverschrijdende btw-fraude kost de EU zo’n 50 miljard euro per jaar. Om dat enorme gat te dichten, stelt de Europese Commissie nu een serie maatregelen voor. Toch is het maar de vraag of die aanpak wel gaat werken.Carlijn van Dijk en Marloes Lammers, advocaten bij Jaeger Advocaten-Belastingkundigen, hebben geregeld te maken met bonafide ondernemers die onbewust onderdeel zijn geworden van zo’n carrousel. In het artikel van Bart Nieveld geven ze aan hoe zij hiertegen aan kijken. Klik hier voor het gehele artikel of lees hieronder uit dit artikel de ervaringen van onze advocaten. 

… Ze vertellen dat fraudeurs het liefst werken met kleine goederen die een hoge waarde vertegenwoordigen. Computerchips en mobiele telefoons zijn bijvoorbeeld compact en makkelijk te verplaatsen; de transportkosten moeten immers laag blijven. Lammers: ‘Met bankstellen wordt dat lastig.’Tijdens het IFFC Fraudecafé vertelt Carla van Rijn (coördinator btw-fraude bij de FIOD) over een btw-carrousel uit april 2004. Binnen vijf uur tijd gingen 10.000 Nokia’s langs negen schakels in drie verschillende landen, en verdienden de fraudeurs 207 duizend pond.

De opsporingsdiensten zagen dat de handel in deze producten fraudegevoelig was: Nederland scherpte daarom in 2012 de btw-regels voor computerchips en mobiele telefoons aan. Sindsdien mogen ondernemers elkaar daarvoor geen btw meer rekenen. Voorwaarde is wel dat de totale waarde van de levering tienduizend euro of meer bedraagt. ‘Nu zien we in onze praktijk dat ook producten als parfums, auto’s en zelfs bloemen in de carrousel ronddraaien,’ zegt Lammers. 

…. Fraudeurs profiteren niet alleen van mazen in de wet, maar ook van inefficiënte Europese samenwerking. Wanneer een belastingdienst ergens nattigheid voelt, kan die bij een andere lidstaat informatie opvragen. Dat gaat via een Europees Opsporingsbevel. Volgens advocaat Lammers kan daar wel drie tot vijf maanden overheen gaan. ‘Dat duurt allemaal veel te lang: ondernemers zijn sneller, producten zijn sneller, en geld is veel sneller. De fraudeurs zijn allang gevlogen voordat de belastingdiensten ze in het vizier hebben. Als je niet samenwerkt, blijf je continu achter de feiten aanlopen.’ …

Gepubliceerd in: in In FTM.nl

Dit bericht werd geplaatst in:

Stuur een reactie naar de auteur