Ontnemingsmaatregelen ('pluk-ze')

  

Raakt u alles kwijt?

Onder andere op grond van de zogeheten 'Pluk ze'-wetgeving kan de overheid allerlei ontnemingsmaatregelen nemen. Vermogen waarvan justitie meent dat dit ‘criminele winsten’ zijn, kan zo worden afgepakt. Komt u daarmee in aanraking? Dan kan de hulp van een fiscaal advocaat van groot belang zijn. Andere advocatenkantoren weten vaak veel van het gewone strafrecht, maar hebben niet de financiële en fiscale kennis om zulke maatregelen goed te beoordelen. Als u zich niet of onvoldoende verweert, kunnen de gevolgen groot zijn.

Samenloop fiscaal en strafrecht

Door onze gecombineerde deskundigheid (fiscaal en strafrecht) zijn wij hiervoor de ideale advocaat. Eventueel kunnen wij een andere (strafrecht)advocaat bijstaan met onze specifieke deskundigheid. Zo kunnen onredelijk zware maatregelen worden voorkomen. 

In 2015 is nieuw ‘keuzebeleid’ tussen fiscale afdoening (met boete) of strafvervolging gepubliceerd in het AAFD-protocol, met regels over aanmelding en afdoening van fiscale delicten. Daarin is nog sterker dan eerder vastgelegd dat ontneming en belastingheffing niet dubbelop zouden mogen werken. Daarom werken diverse instanties met elkaar samen, waaronder het Openbaar Ministerie (OM) en de Belastingdienst. Met ‘afpakken’ wordt niet alleen strafrechtelijke ontneming bedoeld, maar bijvoorbeeld ook belastingheffing.

Als ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ uitsluitend door belastingfraude is verkregen, dan mag alleen de Belastingdienst ‘afpakken’. Zie daarover ook deze uitspraak van de rechtbank Amsterdam in een zaak van ons kantoor. In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat het OM ‘fiscaal nadeel’ daarnaast ook via ontneming als criminele winsten probeert af te romen, bijvoorbeeld door ook te vervolgen voor witwassen. Dat kan leiden tot grote en onterechte gevolgen.

Strafrechtelijk financieel onderzoek (SFO)

Ook kunnen wij optreden als deskundige en een rapport van een strafrechtelijk financieel onderzoek (SFO) beoordelen.

Neem contact op

Wilt u informatie over de wijze waarop wij u of uw advocaat kunnen helpen? Klik dan hier om contact met ons op te nemen.

 


Weteringschans 237
1017 XH Amsterdam

T 020 - 676 04 81
F 020 - 676 04 82
E info@jaeger.nl

neem contact op